انواع MVM X22 شامل نسلها و تیپهای مختلف این خودرو است. ام وی ام ایکس ۲۲ یک هاچبک قد بلند چینی محصول شرکت چری است که جدیترین رقبای آن جک S3، چانگان CS35، اچ سی کراس و پژو ۲۰۷ ایران خودرو هستند. ام وی ام X33 کراس نیز در واقع فیس لیفت شدهی ایکس ۲۲ است. در این گزارش به بررسی انواع MVM X22 و همچنین X33 کراس خواهیم پرداخت.
بیت ران – مجتبی اسماعیلی: MVM X22 از اواخر سال ۱۳۹۵ به بازار ایران راه یافت. این خودرو در واقع نسخهی قد بلندتر ام وی ام ۳۱۵ است که از همان پلت فرم و شاسی بهره میبرد. البته مهندسان چینی، تغییراتی در سیستم فنربندی MVM X22 اعمال کردهاند که منجر به کاهش انعطافپذیری و خشکتر شدن X22 نسبت به ۳۱۵ شدهاست.
تولید نسل نخست این خودرو در هفت تریم مختلف و با دو نوع گیربکس دندهای و اتوماتیک چهار سرعته تا سال ۱۴۰۰ ادامه یافت و پس از آن فیس لیفت شد.
انواع MVM X22 نسل نخست از قوای محرکه یکسانی استفاده میکنند که در نسل دوم تغییر کرد. در ادامه به بررسی مدلهای مختلف این خودرو خواهیم پرداخت.
بیشتر بدانید: ام وی ام X22 پرو را بشناسید؛ بررسی مشخصات فنی و ظاهری خودرو
بیشتر بدانید: موتور جدید تارا هیبریدی ؛ ۲۰۰ اسب بخار قدرت ترکیبی؟
در کانال آپارات بیت ران ببینید:
انواع MVM X22
در ادامه انواع مدلهای ایکس ۲۲ که شامل MVM X22، MVM X22 پرو و MVM X33 کراس هستند معرفی میشوند.
ایکس ۲۲ نسل نخست ارزانترین انواع MVM X22
زمستان سال ۱۳۹۵ ام وی ام ایکس ۲۲ برای نخستین بار به خیابانهای ایران پا گذاشت. این خودرو با توجه به ارتفاع بلند، ابعاد جمع و جور و قیمت مناسب مورد توجه بانوان قرار گرفت. نسل نخست انواع MVM X22 از پیشرانه ۱.۵L چهار سیلندر تنفس طبیعی به قدرت ۱۰۵ اسب بخار و گشتاور ۱۳۵ نیوتون متر بهره میبرد. تیپ دندهای این مدل از گیربکس پنج دنده دستی و تیپ اتوماتیک از گیربکس چهار سرعتهی اتوماتیک استفاده میکند.
سیستم تعلیق این خودرو در جلو از نوع مک فرسون و در عقب از نوع میله پیچشی است. سایز تایرهای خودرو ۱۶ اینچی و وزن آن حدود ۱۲۳۰ کیلوگرم است.
واقعیت فنی خودرو این است که قوای محرکه این مدل از انواع MVM X22 برای وزن بالای آن کافی نیست و این خودرو چه در نسخههای اتوماتیک و چه دندهای، شروع حرکت ضعیفی دارد. این خودرو در سر بالاییها و سبقت گیریها نیز ضعیف عمل میکند. در این میان وضعیت نسخه دندهای اندکی بهتر است.
بیشتر بدانید: مدیران خودرو فراخوان داد؛ احتیاط چری نزدیک میشود
بیشتر بدانید: موتور ME15 سایپا به تولید میرسد / موتور تیبا ۱۶ سوپاپ شد!
در کانال آپارات بیت ران ببینید:
امکانات و تریم های انواع MVM X22 نسل اول
ام وی ام ایکس ۲۲ نسل نخست در هفت تریم مختلف دندهای ساده، اتوماتیک ساده، دندهای اسپرت اکسلنت، اتوماتیک اسپرت اکسلنت، دندهای لاکچری، اتوماتیک لاکچری و اتوماتیک اسپرت تولید شد. تمام تریمهای انواع MVM X22 به امکانات پایه مانند روکش چرمی صندلی، تریم مشکی و نارنجی کابین، سانروف، مانیتور، دو ایربگ جلو، کروز کنترل، دوربین و سنسور پارک عقب و دکمههای کنترلی فرمان مجهز هستند.
اما در تیپ «اسپرت» افزونبر سقف مشکی، حالت رانندگی اسپرت نیز برای تنظیم پیشرانه تعریف شدهاست. تیپهای «اکسلنت» نیز به گارد و رکاب اسپرت مجهزند. حال که تفاوت این دو تیپ را شناختید باید بدانید که تیپ «اسپرت اکسلنت» نیز ویژگیهای هردو تیپ «اسپرت و اکسلنت» را باهم دارد. درحالیکه تیپ «لاکچری» هیچکدام از این ویژگیها را ندارد! از تابستان ۹۷ مدیران خودرو «پنج آپشن جدید» شامل حسگر فشار باد تایر (TPMS)، کنترل پایداری (ESP)، کنترل کشش (TCS)، کمکی حرکت در سربالایی (HAC) و ترمز کمکی (EBA) را روی تیپهای «لاکچری» و «اسپرت اکسلنت» قرار داد.
قیمت این خودرو در بازار آزاد از حدود ۷۰۰ میلیون تومان آغاز میشود و به یک میلیارد تومان در نمونههای مدل ۱۴۰۰ میرسد.
ام وی ام ایکس ۲۲ پرو
سری دوم ام وی ام ایکس ۲۲ که در ایران پسوند پرو به آن اضافه شد، در بازار چین Tiggo 3x Plus نام دارد و از سال ۱۴۰۰ وارد بازار شد. برای X22 پرو، دو اتفاق فنی مهم رخ داده است؛ نخست اینکه موتور نسخههای اتوماتیک آن که پیشتر ۱.۵ لیتری ۴ سیلندر اتمسفر بود، حالا تبدیل به ۱.۰ لیتری ۳ سیلندر شده، و برای نخستینبار به توربوشارژ نیز مجهز شدهاست. اما این پیشرانه تنها ۱۰۲ اسب بخار قدرت و ۱۵۰ نیوتون متر گشتاور دارد.
دوم گیربکس X22 پرو اتوماتیک هم تغییر کرده، و حالا از نوع CVT با ۹ دنده مجازی است. این گیربکس مشابه نمونههای مورد استفاده در خودروهای آریزو ۶ توربو، امویام X33S توربو و آریزو ۵ توربو IE است.
بیشتر بدانید: انواع پژو ۲۰۷ در بازار را بشناسید / بهترین راهنمای خرید پژو ۲۰۷
بیشتر بدانید: کشنده ولوو دماغدار VNL 860؛ ترکیبی از قدرت و راحتی برای بازار آمریکا
در کانال آپارات بیت ران ببینید:
قویترین مدل MVM X22
قدرتمندترین نسخه در میان تمام انواع MVM X22 را باید نسخه پرو دنده دستی دانست. پیشرانه چهار سیلندر ۱.۵L تنفس طبیعی این خودرو با کد ۴G15C حالا توان تولید ۱۱۶ اسب بخار قدرت و ۱۴۳ نیوتون متر گشتاور را دارد. گیربکس خودرو نیز از نوع پنج دنده دستی است. این نسخه دستی MVM X22 پرو با توجه به بازهی قیمتی و کلاس خودرو، شتاب و کشش مناسبی دارد.
امکانات و تریمها
ایکس ۲۲ پرو در دو مدل دندهای و اتوماتیک و با سه تریم دندهای، اتوماتیک IE و اتوماتیک اکسلنت عرضه میشود. تمامی تیپهای این خودرو به امکانات پایه کروز کنترل، کنترل ایستایی در سربالایی، کنترل سرعت در سرازیری، کنترل کشش، کنترل پایداری، سنسور فشار باد تایر، سنسور عقب، دیلایت، اتولایت، فرمان برقی، دکمههای کنترلی فرمان، مانیتور ۹ اینچی، نویگیشن، دوربین عقب ایربگ راننده و سرنشین،، آینه جانبی تاشو برقی و سانروف مجهز هستند.
تیپ اتوماتیک IE x22 پرو نیز افزونبر امکانات بالا، به کیلس استارتر، ترمز پارک برقی، اتوهولد، آینه تا شو برقی و گرم کن صندلیهای جلو هم مجهز است. این نسخه فول آپشنترین نسخه در بین انواع MVM X22 است.
قیمت ام وی ام ایکس ۲۲ پرو در بازار چین از ۵۸ هزار یوآن (۶۹۰ میلیون تومان آغاز) و تا ۷۵ هزار یوآن (۹۰۰ میلیون تومان) برای تیپ فول آپشن ادامه مییابد. قیمت این خودرو در بازار ایران از یک میلیارد و ۵۰ میلیون تومان آغاز و به یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون تومان برای نمونه اتومات نیمه فول میرسد.
بیشتر بدانید: ۶ مدل فولکس واگن جدید بازار ایران را بشناسید / کدام یک ارزش خرید دارد؟
بیشتر بدانید: خودروهای جدید پلیس ایران را بشناسید / برقیها هم به پلیس پیوستند
در کانال آپارات بیت ران ببینید:
MVM X33 کراس
آنچه ما در ایران آنرا با نام ام وی ام X33 کراس میشناسیم، در واقع اولین فیسلیفت از دومین نسل ایکس ۲۲ پرو است که مدیران خودرو نام X33 کراس را روی آن نهاد! در واقع مدیران خودرو تصمیم گرفت تولید X22 پرو را با وجود توقف تولید در چین، همچنان ادامه دهد و X33 کراس اینگونه متولد شد. X33 کراس نیز در دو نسخه دندهای با موتور ۱.۵L تنفس طبیعی ۱۱۶ اسب بخاری و اتوماتیک با پیشرانه یک لیتری توربو سه سیلندر ۱۰۲ اسب بخاری عرضه میشود.

این خودرو جدیدترین مدل انواع MVM X22 است و تمامی مشخصات فنی و امکانات آن با X22 پرو یکی است. اما نسخه اتوماتیک این مدل امکانات بیشتری مانند ایربگهای جانبی جلو، سنسور پارک جلو و… را هم دارد.
قیمت بازار تیپ دندهای این خودرو در بازار حدود یک میلیارد و ۱۲۶ میلیون تومان و تیپ دندهای این خودرو در بازار نیز حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان قیمت دارد.
مزایا و معایب ایکس ۲۲
ام وی ام ایکس ۲۲ طراحی نسبتا مناسب و جوان پسندی دارد. اما بیشتر تیپهای آن از لحاظ قوای محرکه ضعیف هستند و در سبقتگیریها و شروع حرکت نمیشود حساب چندانی روی آنها باز کرد. البته نسخه دندهای ۱۱۶ اسب بخاری شتاب و کشش مناسبی دارد. سواری خشک، فضای داخلی کم و پایداری نه چندان مناسب، مشکلات زیادِ برقی و خدمات پس از فروش ضعیف، از جمله معایب این خودرو هستند.
در مقابل، اما طراحی اسپرت و جوان پسند، امکانات بیشتر از پژو ۲۰۷، دید مناسب به اطراف و بازار خرید و فروش نسبتا مناسب از مزایای این خودرو هستند.
ام وی ام ایکس ۲۲ نسبت به رقبا ارزش خرید دارد؟
ایکس ۲۲ و ایکس ۳۳ در بازار رقبایی مانند چانگان CS35، اچ سی کراس، جک S3 و پژو ۲۰۷ را در مقابل خود دارد. چانگان CS35 گزینه بهتری است، اما مدتهاست تولید نمیشود و تیراژ تولید آنهم ناچیز بوده است. جک S3 از لحاظ فنی مشابه ایکس ۲۲ است، اما از لحاظ طراحی، امکانات و بازار خرید و فروش ضعیفتر از آن است.
در واقع جدیترین رقیب ام وی ام ایکس ۲۲ پژو ۲۰۷ ایران خودرو است. ۲۰۷ شتاب و سواری بهتری دارد و بازار خرید و فروش و خدمات پس از فروش آن نیز بهتر از ایکس ۲۲ است. اما فضای داخل کابین و امکانات آن کمتر است و طراحی آن قدیمی شده است. پس، اگر به دنبال خودرویی جمع و جور با شتاب مناسب و بازار و خدمات پس از فروش بهتر هستید به سراغ پژو ۲۰۷ بروید. اما اگر از محصولات ایرانی خسته شدهاید و به دنبال خودروی صفر کیلومتری هستید که جدیدتر باشد و فضای داخلی و امکانات آن نیز بیشتر است، اما شتاب خودرو اهمیت چندانی برای شما ندارد، ایکس ۲۲ به نوعی تنها انتخاب شما در این بازهی قیمتی است.
بیشتر بدانید: ام وی ام ایکس ۵۵ / MVM X55 ؛ قیمت + مشخصات فنی
بیشتر بدانید: موتور TU5P توربو اتکینسون به تولید میرسد / موتور تارا توربو میشود؟
در کانال آپارات بیت ران ببینید:
نوشته انواع MVM X22 را بشناسید / ایکس ۲۲ بخریم یا پژو ۲۰۷؟ اولین بار در بیت ران. پدیدار شد.